Двегодишна условна присъда с 5 години изпитателен срок получи шофьор, убил 6-годишно момченце на пешеходната пътека пред детската градина в село Марково, Пловдивско, съобщи Plovdiv24.bg.

Тежкият инцидент е станал на 11 декември 2009г.

Трагедията се разиграла за секунди пред очите на майката и сестрата на малкия Емо. Светлана държала за ръцете двете деца и тръгнала да пресича на зебрата срещу ОУ „Кирил и Методий".

Синът и обаче поискал по изключение сутринта да оставят първо Деси в училище, а след това него в детската градина отсреща, припомня marica.bg.

Когато стъпили на зебрата, спускащ се бус от Марково към Пловдив спрял и дал предимство на майката с децата. Движещият се зад него друг микробус „Мерцедес" обаче тръгнал да го заобикаля и връхлетял върху пресичащите. Ударил Емил, който бил най-близо. Майката и сестричката се отървали невредими.

Час по-късно шестгодишният Емо умира в болницата от черепно-мозъчна травма.

В съда шофьорът, блъснал детето, се признал за виновен и поискал делото да се гледа по съкратеното производство. За това престъпление законът предвижда до 6 години затвор.

Пловдивската прокуратура ще обжалва присъдата на шофьора-убиец.

Почернените родители се надяват Апелативният съд да постанови реална присъда за извършеното престъпление.

Междувременно хората от селото вече събират пари, за да се постави светофар на пешеходната пътека, тъй като пътят е много натоварен и въпреки наличието на детска градина и училище, шофьорите карат с висока скорост.