Американският президент Барак Обама заяви, че трябва да бъде изпълнена резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, за да бъдат защитени цивилните либийски граждани, съобщава БиБиСи.

Резултатът от срещата в Париж е ясен. Народът на Либия трябва да бъде защитен. Готови сме да действаме, ще действаме бързо", каза Обама.

Американският президент бе категоричен, че САЩ и редица други страна в коалиция са готови на незабавни действия, за да може най-после да се прекрати насилието по отношение на мирното население в Либийската Джамахирия.

"Нашето съгласие е твърдо, нашата решимост - очевидна. Народът на Либия трябва да бъде защитен," заяви още Барак Обама по време на съвместна пресконференция Дилма Русев в Бразилия, където се намира в рамките тридневното си посещение в страните от Латинска Америка.

Припомняме, френският президент Никола Саркози съобщи, че въоръжените сили на съюзниците вече са започнали операция в Либия.

Той подчерта, че представителите на международната общност са решили да използват „всички възможни средства" и преди всичко военни за прилагането на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня от страна на силите на либийския лидер Муамар Кадафи.

Саркози обяви от Елисейския дворец, че военни самолети на Франция вече се намират във въздушното пространство над Либия, за да попречат на силите на Кадафи да бомбардират Бенгази.

По-рано БиБиСи съобщи, позовавайки се на военни източници, че няколко френски изтребители прелитат над територията на Либийската Джамахирия. Според агенцията полетите били с разузнавателна цел.

Данните сочат, че изтребителите са излетели следобед от базата в Сен Дизие в Източна Франция. Мисията ще продължи целия следобед на събота. Засега изтребителите не са срещнали проблеми след няколко часа прелитане над либийската територия.

Междувременно страните-членки на НАТО все още не са взели решение за провеждането на военна операция в Либия.