Държавата трябва да спре да абдикира и най-после да си влезе в ролята. Кой клати банковата система и кой ограбва българските граждани, попита в сутрешното студио на БиТиВи бившия депутат и министър от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Той беше гост на „Тази сутрин" по повод вчерашната заплаха, отправена му от шефа на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров, че ще го даде на съд заради изказване на Рашидов пред електронна медия, в което обвинява банкера, че е в конфликт на интереси.

Най-високата чиновническа заплата в държавата е на г-н Искров, 80-90 хиляди лева, според някои, каза Рашидов.

По думите му, когато човек иска да запази поста си, той влиза в зависимости. Който дава заплата, винаги поставя някакви условия. Който иска да носи отговорности, отказва се от държавна заплата, коментира още Рашидов.

На въпрос на водещия кой е давал такава заплатата на Искров Рашидов засегна задкулисието в държавата и посочи, че зависимост означава да бъдат обслужвани „куп интереси, на тези, които му дават заплатата".

Искров е осъден морално от 500 хиляди граждани, каза още бившият депутат от ГЕРБ. Няма парламент, няма стабилна държава. Колкото повече Искров отлага, толкова повече напрежението ще расте. 500 хил. души са осъдени на геноцид, на кражба, изтъкна известният скулптор.

По думите му вложителите в КТБ са големите данъкоплатци в държавата и откраднатите от тях милиарди са в ущърб на целия народ. При мен са 500 човека с много милиарди вътре, с пари, които са прозрачни. Готов съм тези пари да бъдат проверени, заяви Рашидов.

Той призна, че е вложил всичките си пари в банката 6 месеца преди тя да бъде закрита.

Запитан защо именно на КТБ е поверил парите си, Рашидов обясни, че е постъпил наивно и по съвет на свои приятели е сложил парите си на едно място, в една банка, за която е смятал, че е най-ликвидната и сигурна в страната.

Продадох една къща в „Драгалевци" за 1 милион лева, спечелих от проекти около 600 хил. лв., които вложих там. Под дюшека ли да ги държим тези пари? Всички приятели ми казаха, че там са парите на държавата. Няма логика, където са парите на държавата, банката да не е стабилна, сподели разсъжденията си Рашидов.

Въпреки това, той призна, че е знаел, че там са парите на мафията, но, по думите му, държавата е една малка мафия и обслужва олигарсите.

За съжаление, Бойко Борисов трябва да дойде, за да се решат проблемите, констатира Вежди Рашидов. Според него Борисов е взел своите уроци.

В момента тече втора част на сериала „КТБ". Ще изгледаме и този сериал, няма как, заключи бившият депутат от ГЕРБ.

В същото време в Нова ТВ гостува бившата попфолк певица Луна, която също е вложител в КТБ. Тя разказа за неин близък - 65-годишния Никола, който е починал, по думите й, вследствие на проблемите в КТБ.

На какво са заложници вложителите в четвъртата по големина банка, пита Луна и призова „квесторите да спрат да се мотаят".

Иван Костов е човекът, който най-обективно се изказва по въпросите за КТБ. Ще го помоля да назове имената на отговорните за проблемите в банката. Мисля, че много други хора знаят кой е виновен, кой „клати държавата", заяви Луна.