Американският посланик Джеймс Уорлик изрази възмущение от извършения вчера в Бургас терористичен акт и изказа най-дълбоко съчувствие към пострадалите и близките на жертвите.
Наистина това беше ужасяващо престъпление - акт на тероризъм, който отне редица животи, каза Уорлик и подчерта, че САЩ осъждат силно този терористичен акт.

Нашите съболезнования към близките на жертвите и към народа на Израел и на България, добави посланикът.
По думите му независимо къде се намираме винаги трябва да бъдем внимателни, защото тероризмът може да удари навсякъде.

Уорлик заяви, че правителството на САЩ ще работи в тясна връзка с българските власти, където е необходимо.
Българските власти, САЩ, израелските власти са ангажирани да бъдат разкрити извършителите и да бъдат предотвратявани подобни актове в бъдеще, каза Уорлик.

Запитан дали може да потвърди информацията на израелското правителство, че терористичния акт е извършен с подкрепата на Иран, Уорлик каза:"Аз нямам подобна информация и не съм в положение да мога да коментира такова нещо."

Той присъства на траурна церемония, която се състоя в софийската синагога. На церемонията дойде и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За събитието бяха допуснати фотографи, оператори, репортери, но още на влизане в синагогата при първите снимки светкавиците на фотоапаратите задействаха датчиците на пожарната аларма и дълго време синагогата бе озвучавана от алармения звънец.
Част от церемонията беше заглушава от него, докато техниците изключат алармата.

Председателят на Шалом Максим Бенвениси коментира случилото се пред медиите. „За нас това е неприятно, това е гадно, но не е шокиращо, не е неочаквано, каза той и поясни: "Не можеше България да остане оазис."

Според него самият факт, че терористичният акт се случил тук означава, че има пропуски в системата за сигурност на страната.
„Естествено.Съвършена система за сигурност няма. По-важното е кой го е направил - враговете на Израел и на това България да се развива като демократична и нормална страна. Те са го направили", отговори Бенвениси.

Българските граждани и българските евреи са много близко до мнението на министър председателя Нетаняху - иранското правителство генерира нестабилност и несигурност, те не могат да са щастливи от това, че българо-израелските отношения се развиват положително, каза още шефът на Шалом.
Важното е, че се случи, важно е, че България днес вече не е същата, каза той и поясни - защото трябва да имаме друго отношение по въпросите на сигурността.

Ние винаги сме имали охрана, вчера час и половина след атентата заседава кризисният щаб на Шалом и днес продължи. Ние просто усилихме охраната, привлякохме технически средства, каза Бенвениси.

Помолен да коментира защо терористичният акт се случва именно в България той отговори: "А защо не? Страна, която развива дружески отношения с Израел, страна, в която се увеличава броят на израелските туристи", и отбеляза, че те идват в България не защото Черно море е по-хубаво от Средиземно или защото хотелите ни са по-добри, а защото тук има дружелюбно отношение на българите към евреите и израелците.

„Защото може би всички ние сме работили за мита до вчера, че България е сигурна за евреите и израелците страна. Нямаме никаква илюзия, че този акт е насочен към дестабилизация на нашия район. Някому се зловиди възходящият ход на отношенията между България и Израел.", коментира още той.

Организацията на евреите в България Шалом излезе с декларация, която остро осъжда терористичния акт.