Сесията на местния парламент в Бургас започна с протест на пристанищни работници, съобщава БНР. Хората са притеснени, че работните им места ще бъдат закрити, ако се отвори обществен достъп до порта.

Недоволството е провокирано от докладна записка на градоначалника Димитър Николов, с която иска от държавата за стопанисване и управление зоната за широк обществен достъп на пристанището. Според работниците това означава, че портът ще загуби товаро-разтоварната си дейност.

Местните парламентаристи са посрещнати от 50 служители с плакати „Долу ръцете от държавното пристанище" и „Следващият път ще дойдем с машините".

Общината иска да вземе корабните места от първо до четвърто и да направи градинки и алеи. Това ще унищожи пристанището, категорични са работниците. В момента граждани нямат достъп до Морската гара.

Проблемът беше решен, след като докладната на кмета на Бургас беше преформулирана. Така ще се отвори достъп на граждани до Морската гара и вълнолома, а пристанището ще запази своята товаро-разтоварна дейност. Строителните дейности се очаква да започнат още в четвъртък.