Християните в Сирия изключително негативно възприемат изявленията от страна на Руската православна църква, които определиха авиоударите на руснаците, като „свещена борба", пише BBC.

„... Борбата с тероризма, борбата за справедливост и мир, за дойстонството на хората, които страдат от насилието на тероризма - това е свещена борба", председателят на Синодалния отдел по контактите на църквата с обществото протойерей Всеволод Чаплин. Тогава Чаплин посочи и че Русия винаги е имала „особена роля" в Близкия изток.

Един от лидерите на сирийските християнски църкви епископ Иляс Тума заяви в отговор на изказването, че в християнската църква не може да има никаква свещена война, независимо от това кой е съгласен с това и кой не.

И друг сирийски свещеник Испаридон Танус заявява, че мъчениците в нашата църква не се мъченици на войната, те са жертви на войната. Танус споделя мнението, че Русия си играе с огъня в Сирия.

Телевизионният канал „Ал Джазира" написа в туитър акаунта си своя коментар, че когато Руската църква определя интервенцията в Сирия като свещена война, тя сама подтиква, макар и неволно, мюсюлманите към джихад.