На 16 май с много атракции, изложби, концерти и изненади ще започне "Нощта на музеите".

Очаква се в петата европейска нощ на музеите да отворят врати музеи от 47 държави. Инициативата идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

„Тази година нощта на музеите е без определена тема като се има предвид, че самата дума нощ е безкрайна тема, свързваща музеите участници и посетителите.", каза при представянето на инициативата директорът на Френския културен институт в София Бенедикт Контамен.

От 18 часа започват изявите в Националния археологически музей. Там ще бъдат показани две съвременни изложби, които не са традиционни за музея - живопис на Юлия Станкова или уникални реквизити от български исторически теми.

Ще има и програма от музикални и танцови изпълнения. Тази година към инициативата се присъединява и МВнР с Държания културен институт. От 19.00 часа посетителите ще могат да видят уникалния за София музей от скулптори на открито в парка на министерството.

С рицарски турнири от 20.00 часа ще започнат изявите в Националния военно-исторически музей. Ще има и специална атракция - летене с балон, ако времето на 16 май е хубаво и бъде дадено разрешение за полет от аерогара София.

Балонът е с кош с вместимост 10 души, пилотиран от първата жена-балонист в България  Орлина Аспарухава, съобщиха от Мариета Станева от музея.

Малко известно е че в състава на българската армия през Първата световна война е имало две балонни отделения, изпълняващи основно разузнавателни функции, посочи Мариета Станева.

Френският културен институтът ще участва с аудио-визуално изкуство на живо - прожекции върху фасадата на Галерията за чуждестранно изкуство. В галерията ще бъдат представени изложби на интерактивно изкуство, пантомима, музикални и театрални изпълнения.

Националната художествена академия ще представи програма Дигитални изкуства. Софийска градска художествена галерия предвижда също за Нощта на музеите освен изложба и концерти.