Съдия от Бостън отложи за 16 юли решението по искането за освобождаване под гаранция на съпрузите Доналд Хауард Хийтфийлд и Трейси Ли-Ан Фоли, заподозрени, че са били руски шпиони в САЩ.

Съдебното изслушване продължи 15 минути, съобщи Ройтерс.

Хийтфийлд и Фоли бяха задържани миналата неделя от агенти на ФБР в дома им в Бостън и обвинени в заговор с цел извършване на дейност като агенти на чуждестранно правителство. Това обвинение предполага максимално наказание от 5 години затвор. Срещу тях е предявено и обвинение в престъпен заговор с цел пране на пари, по което са заплашени от 20 години затвор.

Двамата са част от 11 заподозрени руски шпиони, за които властите в САЩ твърдят, че са живели под дълбоко прикритие в американски градове и предградия, а през това време са вербували политически източници и са събирали информация за руското разузнаване.

По същото дело ще бъдат изправени пред съд още 8 души, арестувани от властите на САЩ на 27 юни. Част от техните слушания ще се състоят по-късно днес в град Александрия (щата Вирдижиния) и в Ню Йорк. По-късно десетимата обвиняеми ще бъдат изправени пред федерален съд в Манхатън по обвинение в шпионаж в полза на Русия.

Един от задържаните е признал, че е работил за разузнаването в Москва.

Това се твърди в писмо, представено в четвъртък от федералната прокуратура на САЩ при първото изслушване в съда на повдигнатите обвинения, съобщи Си Ен Ен.

Човекът, представящ се под името Хуан Лазаро, е направил обширни самопризнания, но е отказал да разкрие истинското си име.

Единайсетият обвиняем по делото за шпионаж, Робърт Кристофър Мецос, арестуван в Кипър и пуснат под гаранция, изчезна. Властите в Кипър съобщиха, че 54-годишният Мецос не се явил в определения срок за регистрация. Държавният департамент на САЩ изрази днес разочарование от решението на Кипър да освободи заподозрения руски шпионин под гаранция, съобщи АП.

"Както се опасявахме, той е получил ненужен шанс да избяга и се е възползвал", заяви говорителят на отдела за сигурност на Държавния департамент Дийн Бойд. САЩ обвиняват Мецос, че е ръководел шпионската мрежа на десетимата руски шпиони под дълбоко прикритие, арестувани в неделя в Ню Йорк, Бостън и Вашингтон. Предполага се, че е избягал в севернотурската кипърска република, призната само от Турция. Той беше задържан във вторник в Кипър по заповед от Интерпол, докато чакал да се качи на самолет за Будапеща. Кипърски съдия го пусна под гаранция от 33 хиляди долара.