От утре ДСБ-София започва кампания за осветяване дейността на кмета Йорданка Фандъкова и нейната администрация.
Според тъмносиния общинар Атанас Атанасов недопустимо е да се преекспонират публично някои неща, свързани с Общината, а да се прикриват други, като обществените поръчки например.

"Много често обществените поръчки се решават в един ресторант в "Дианабад", а не в общинския съвет", подчерта той.

И БСП с тежки обвинения срещу Фандъкова
Още...

Конкретна причина за стартиране на срещи с граждани и неправителствени организации, на които да се представя ясно случващото се на "Московска" 33 е проектът за изменение на правилника за работа на общинския съвет.
Измененията се предлагат само седем месеца след сформирането на настоящия общински съвет, а общинарите от ДСБ не са съгласни с предложенията, които ограничават питанията до кмета.

"Недопустимо е да се отправят въпроси само за издадени от кмета заповеди или решения на общината", заяви Атанасов и допълни, че всеки общински съветник има право на запитвания за цялостната дейност на градоначалника, както и за негово бездействия за даден проблем.
Според Атанасов фрапиращо е кметът да прехвърля правомощието на отговор на свои заместници. главни архитекти и други.
Недопустимо е да се прехвърля отговорността на подчинените, каза Атанасов.

От ДСБ София са засекли и други притеснителни според тях предложения - ограничава се възможността за граждански контрол върху заседанията на СОС и на отделните комисии.
Ние не можем да подкрепим тези предложения, ако след острия дебат, който ще предложим на нашите колеги на утрешното заседание не се получи открит диалог, добави още Атанасов.

От своя страна Вили Лилков, също общинар от ДСБ, поясни, че ще направят всичко възможно да не се осъществи явното намерение на ГЕРБ да се постави в сянка кмета Йорданка Фандъкова и случващото се в общината.
За целта всеки офис на ДСБ ще се превърна в приемна на тъмносините общинари, където всички граждани ще могат да отправят своите питания.

На сайта на ДСБ София всеки ще може да се информира за управлението на столицата.