Затварянето от страна на Израел на джамията "Ал Акса" за всички посетители след прострелването на радикален ционист е равносилно на „обявяване на война". Това заяви палестинският президент Махмуд Абас.

Тази опасна ескалация на напрежението, генерирана от Израел, е обявяване на война на палестинския народ и неговите свещени места, както и на арабския и ислямския народ", заяви говорителят на Абас, цитирайки негови думи.

Ние държим израелското правителство отговорно за тази опасна ескалация в Йерусалим, която достигна своя връх при затварянето на джамията "Ал Акса" тази сутрин", заяви говорителят на Абас, цитиран от „Франс прес".

Джамията е третото най-свещено място за вярващите в исляма, но също така е и най-свещеното място за евреите, защото там се намира свещената за тях Стена на плача, а назад в историята това е мястото, където е бил издигнат Йерусалимският храм от цар Соломон, или Първия храм, както и втория храм - след разрушаването на храма на Соломон.

Въпреки че немюсюлмани могат да посещават обекта, евреи не са допускани да се молят там заради страхове, че крехкото статукво може да бъде нарушено.

„Това решение е опасен акт и грубо предизвикателство, което ще доведе до повече напрежение и нестабилност и ще създаде негативна и опасна атмосфера", подчертава Абас.

„Държавата Палестина ще предприеме всички законови мерки, за да държи Израел отговорен и да спре тези продължаващи атаки", добави Абас.

Израел нареди затварянето на джамията за всички посетители - и евреи, и мюсюлмани, рано сутринта в четвъртък след стрелба през нощта, при която мотоциклетист простреля еврейски ултранационалист, който дълго време е работил да се гарантират правата на евреите в района на джамията "Ал Акса".

Няколко часа по-късно полицията нахлу в къщата на заподозрения палестински стрелец, като при избухналата престрелка палестинецът е убит.

Арабският Източен Йерусалим, който е завладян от Израел през 1967 г. по време на Шестдневната война и по-късно анексиран, който ход не е признат международно, е разкъсван от насилие от началото на юли, като избухват почти ежедневно сблъсъци между палестинци, въоръжени с камъни  и други подръчни средства, и израелската полиция.