Френското следствие обяви, че информацията във втората „черна кутия" на падналия в Южна Франция пътнически самолет на Germanwings потвърждава, че помощник-пилотът Андреас Любиц умишлено е разбил летателния апарат.

Припомняме, втората „черна кутия" беше открита вчера след 9 дни на претърсване на мястото на катастрофата. Тя дава данни за техническото състояние и параметрите на самолета по време на полета, докато първата разкрива информация от записите в пилотската кабина.

Според разследващите Любиц ускорил и насочил самолета да се разбие във Френските Алпи, убивайки всички 150 души на борда.

Френското бюро за разследване на авиационни катастрофи (BEA) уточни, че пилотът е променил настройките, за да увеличи скоростта на самолета.

Първият прочит показва, че пилотът в кокпита е използвал автопилота, за да снижи самолета до височина от около 30 метра. След това няколко пъти по време на снижаването пилотът е променял настройките на автопилота, за да увеличи скоростта на самолета", поясниха от BEA.

От бюрото добавиха, че продължават да подреждат последователността на събитията по време на полета.

Самолетът се разби с около 700 километра в часа, убивайки на място всички в самолета, включително половината от тях германци и повече от 50 от Испания.