САЩ вредят на стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион с разполагането на противоракетен радар в Япония, оплака се Китай, предаде Ройтерс.

Япония и САЩ са обезпокоени от действията на Пекин в Източнокитайско море, където няколко държави си оспорват група от необитаеми острови.

В същото време Северна Корея проведе серия от ракетни изпитания тази година, включително две ракети със среден обсег на действие, способни да ударят Япония. Пхенян също заплашва с нов ядрен тест.

Японското военно министерство обяви, че САЩ са доставили радарна система X-Band в американския комуникационен център в Киото в западната част на страната. По план радарът трябва да започне да действа от края на 2014 година.

Съседните държави продължават с разполагането на противоракетни системи в Азиатско-тихоокеанския регион, търсенето на едностранна сигурност не е в полза на стратегическата стабилност и взаимното доверие в региона, обяви говорител на външното министерство на Китай.

Не е в полза на мира и стабилността в Североизточна Азия", поясни говорителят.

Държавите не трябва да използват „извинения, за да вредят на интересите в сигурността на други страни", заключи представителят на ведомството.

През последните години Пекин увеличи военните разходи за нови подводници, бойни кораби и различни противоракетни системи, които САЩ разглеждат като противопоставяне на американското присъствие в региона.

Американският военен министър Чък Хейгъл обяви, че два разрушителя, оборудвани с противоракетна система, ще бъдат разположени в Япония до 2017 година в отговор на провокациите на Северна Корея.