252 млн. лева повече спрямо миналата година ще получи Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015-та година.
Това решиха депутатите от бюджетната парламентарна комисия приемайки на второ четене бюджета на (НЗОК).

Почти без дебати народните избраници решиха да изпратят за разглеждане и в пленарна зала даването на малко над 3 млрд. лева на Здравната каса.

Най-много средства и през 2015-та година са предвидени за болниците - близо 1,2 млрд. лева, което представлява 48 на сто от всички пари на НЗОК.
Въпреки това Министерство на здравеопазването се надява от средата на годината да пренасочи голяма част от дейностите от болничната помощ в доболничната.

Предвижда се и МЗ да даде 24 млн. лева за финансиране на ваксини и медицинско обслужване на неосигурените граждани по различни дейности.

Над 2 млрд. лева са предвидените приходи от здравноосигурителните вноски на българите, а около 1 млрд. лева са вноските на осигурените от държавния бюджет.

Държавата ще отпусне и допълнително 18 млн. лева за покриване на недостига в Здравната каса.

Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова от сега е убедена, че тези пари няма да стигнат. Според нея обаче не е ясно по кое време на годината ще сме изправени отново пред нуждата за актуализация.
Аз ако знам по кое време, ще кажа - април месец искам да ми дадете още 300 млн. лева", отбеляза пред журналисти д-р Тодорова.

Шефката на НЗОК обърна внимание и на това, че първоначалният вариант на бюджета е намален с 80 млн. лева, което също ще предизвика трудности.
„Има нормативни документи, които товарят касата с допълнителни дейности", отбеляза още д-р Тодорова.