Правителството осигури държавна гаранция в размер на 1 000 000 лв. за българското участие през 2015 г. във временна експозиция в музея "Лувър" в Париж.

Изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" ще бъде представена през месеците от април до юли тази година.

В нея ще бъдат изложени културни ценности от фондовете на 17 български музея - НИМ, НАИМ при БАН, регионалните музеи в Пловдив, Враца, Варна, Бургас, Русе, Шумен, Хасково, Ловеч, музея "Старинен Несебър", Музейния център в Созопол, Археологическия музей в Септември и историческите музеи в Исперих, Стрелча и Карнобат.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби и стимулира двустранното сътрудничество между музеите.

Припомняме, посолството на Франция започна кампания за набиране на публични дарения за подпомагане на организацията на изложбата. Цялостният бюджет е 900 000 евро. Музеят "Лувър" участва с 360 000 евро, френското посолство - със 110 000 евро, от спонсори и меценати до края на януари са получени 130 000 евро.

Триста хиляди евро не достигат, за да могат експонатите да бъдат реставрирани и подготвени за пътуване.

Министерство на културата съобщи, че журналисти от шест водещи френски издания са пристигнали, за да преминат по следите на тракийската археология в България.