Пловдивският митрополит Николай изказва благодарност на министър-председателя Бойко Борисов за отказа му да се срещне с вселенския патриарх Вартоломей в рамките на неговата тридневна визита у нас миналата седмица.

Според Николай с този акт Борисов е показал, че подобни посещения имат смисъл само, когато се придържат към църковния си характер.

В позиция, разпространена днес, пловдивският митрополит коментира визитата на вселенския патриарх като „прибързана".
Някои светски власти и организации твърдо се бяха амбицирали това посещение да се случи, за да удовлетворят някакви свои светски цели, се казва в обръщението.

Последвалите събития, според Николай, показват точно това - инициаторите - представители на светски кръгове, организации и частни лица са имали не толкова духовни, колкото политически цели.

Светият синод и патриарх Неофит са били подложени на натиск, включително и от медии, да отправят и абсолютно задължителната в подобни случаи канонична покана, тъй като в противен случай, по думите на митрополита "никой представител на православната църква не би стъпил в България".

Пловдивският митрополит признава за някои открити въпроси, които стоят между БПЦ и Вселенската патриаршия, но обяснява, че за тях са нужни преди всички междуцърковен диалог и време, а светската власт не бива да бъде ангажирана.

Той подчертава също, че Синодът е бил информиран за всичко това в доклад от юли на Русенския митрополит Наум, като в този доклад ясно е било посочено, че патриарх Вартоломей обвързва посещението си с очаквано от Българската православна църква решение, по въпросите с паметника на Екзарх Антим и титулуването на епископ Евлогий.

Тази информация, заявава митрополит Николай, е била предадена в канцеларията на президента на Република България, но очевидно не е била взета под внимание.