Ние сме в коалиционно правителство и формати като Съвет за развитие, което е коалиционният формат, включително и на партиите, които подкрепят коалицията е нещо, абсолютно необходимо. Това заяви в интервю за БНТ вицепремиерът Меглена Кунева, помолена за коментар във връзка с поизострените отношения между двата коалиционни партньора. Тя отбеляза, че в последно време два такива коалиционни съвети са били пропуснати. Кунева е категорична, че трябва да има разговор между лидерите на Реформаторския блок и ГЕРБ.

Тя подчерта, че не е съвсем коректно да се говори, че ГЕРБ и РБ си сътрудничат. Според нея е важно разговори да има заради стабилността, която се излъчва. По думите на Кунева, в момента страната се крепи до голяма степен на стабилността.

Това крепи политиките - крепи европейските си политики, ако щете плановете за бъдещото си председателство, икономическите планове, ритмичността, с която се случат обещанията с много реформи. Ето - пенсионната реформа, здравната реформа и антикорупцията", обясни Кунева.

Тя е категорична, че не работят за това да създават конфликти, а територия на съгласие, което да направи българската политика  много по-европейска.

По отношение на избора на Мая Манолова за омбудсман, Кунева посочи, че позицията на Реформаторския блок е била пределно ясна с издигането на друг кандидат - още повече безспорен като Константин Пенчев, който е вдигнал изключително много летвата на омбудсманската институция. Тя благодари на Пенчев за работата през изтеклия вече мандат за нарасналото доверие в институцията на обществения защитник. Меглена Кунева смята, че партийната ангажираност на Мая Манолова ще е проблем в работата й като омбудсман и ще й наложи труден старт.

Вчерашният избор на омбудсман показва негативите на тайното гласуване, овластените трябва да застават с името си зад решенията, която взимат, посочи Кунева и даде пример с Конституционния съд, където съдиите застават с имената си. Тя призова КС да не постъпва както през 2002г. и да блокира реформата.

На въпрос за референдума Кунева беше категорична, че мажоритарното гласуване минава през преференции, за да не даде изкривявания, а задължителното крие силни негативни странични ефекти.

Меглена Кунева коментира и конституционните промени, като посочи, че между първо и второ четене трябва да се предложи отново явното гласуване във Висшия съдебен съвет.

Кунева е категорична, че е въпрос на почтеност партиите, които подкрепят кабинета, да подкрепят и антикорупционния закон. Поне за малко партиите трябва да забравят как да се позиционират и да мисля кое е полезно за България и кое ще ни придвижи напред, допълни тя.