Министърът на правосъдието Христо Иванов предлага да бъде наложено дисциплинарно наказание на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров. Предложението е внесено днес, съобщават от правосъдното министерство.

Припомняме, миналата седмица Висшият съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно производство срещу следователя Петьо Петров заради провала на делото „Цонев, Сантиров, Попов". Мотивът - изтекъл е давностният срок за това.

По въпросното дело Върховният касационен съд окончателно оправда обвиняемите за подкуп Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. В мотивите си съдът записа обаче, че следователят Петьо Петров е осъществил провокация към подкуп, а самото дело е емблематичен пример за провокация и инсценировка, проведени именно от следователя.

Петьо Петров подаде оставка като шеф на следствения отдел към СГП и поиска прокуратурата да извърши пълна проверка на случая. На 5 март 2015 г. на заседание на ВСС беше внесена молба на Петров за освобождаването му от длъжност като следовател, която обаче не беше приета.

Правосъдният министър смята, че давността не е изтекла, тъй като не тече от 1-ви април 2010 година, когато започва разследването за подкуп срещу бившия военен министър, а от момента, в който последната съдебна инстанция е записала в мотивите си, че има данни Петров да е искал от Николай Цонев пари, за да смачка дело срещу него, тоест преди два месеца.

Иванов изтъква, че провокацията към престъпление сама по себе си е престъпление, т.е. отличава се с най-висока степен на обществена опасност измежду противоправните деяния. Когато обаче деянието е извършено от орган на съдебната власт, неговата обществена укоримост е още по-значителна. Той е категоричен, че не трябва да има нулева толерантност към действия, които компрометират самото правосъдие.

Всички действия, които водят до загуба на доверие на гражданите в почтеността на магистратите, следва да бъдат дисциплинарно санкционирани, настоява правосъдният министър.