Кампанията „Черна и бяла техника" за проверка на търговците, проведена от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съвместно с Министерството на икономиката (МИ) завършва повече от положително.

Само два случая на несъответстващи продукти откриха за 6-те месеца на проверката инспекторите.

В единия случай маркировката за съответствие СЕ не е нанесена и липсва текст за потребителите в инструкцията за употреба.
Вносителят е уведомен от служителите на ГДНП и предприема коригиращи действия към инструкцията за употреба. Продуктите бързо са приведени в законосъобразност.

Целта на кампанията бе установяване на безопасността и законосъобразността на пуснатите на пазара на 26 вида електрически уреда - черна и бяла техника в търговски обекти на територията на цялата страна.

Телевизори, радиокасетофони, аудио системи, перални, прахосмукачки и др. бяха проверявани както за безопасност, така и по документи - за наличие на маркировка за съответствие и инструкция за употреба на български език.

От ДАМТН отчитат, че вследствие на целенасочената и постоянна дейност все повече електрически продукти се привеждат в съответствие с изискванията и до потребителите достигат качествени стоки - черна и бяла техника.