Със закъснение от 1 час близо 500 студенти от СУ, НАТФИЗ и Консерваторията тръгнаха на протестно шествие от НДК към Министерския съвет.

Младите хора подскачаха и викаха, носейки в ръце плакати: „Погребвате СУ - погребвате нас", „Само парното не ни грее" и други.

Много от тях носеха некролози, а начело на шествието вървяха 4-ри момчета в ръцете си с ковчег, предназначен за висшето образование на България и символизиращ неговата смърт.
Студентите скандираха „Искаме да учим".

Някои от тях разказаха, че искат елементарни условия, като това да стоят на лекции и упражнения без якета, преподавателите им да не се разболяват, защото няма прано.

В същото време:
Дянков зачеркна СУ
Още...

По думите им тези елементарни условия са достатъчни, за да не емигрират и да остават да учат в България.

Студентите настояват за спешна финансова помощ за ВУЗ-овете, които са застрашени от преустановяване на учебната дейност през зимните месеци.

В протестната декларация се иска не по-малко от 1,13% от брутния вътрешен продукт да отива за финансиране на висшето образование.

Студентите настояват да се сформира кръгла маса, на която да се обсъди цялостна стратегия за развитието на сферата през следващите 15 години. На база тези предложения да бъде приет новият закон за висшето образование, настояват младите хора, и това да стане не по-късно от 1 юли 2011 г.

Студентският съвет на Софийски университет ''Св. Климент Охридски" не подкрепи днешния протест и предварително обявените искания.