Да се криминализира предаването на откуп и да се търси наказателна отговорност и за този, който дава парите. Това предлага главният комисар Павлин Димитров, цитиран от БНР. 

Когато говорим за мерки, не трябва да забравяме, че има световни и европейски практики, свързани с този вид престъпления.

А доколко ние сме закъснели или своевременно реагираме за такива законодателни проблеми, в крайна сметка времето ще докаже дали сме прави, дали е мотивирано нашето искане, защото в крайна сметка трябва да има и възпиращ ефект на базата на едни по-сериозни правни норми в действащото законодателство.

Припомняме, вчера и министърът на вътрешните работи Михаил Миков поиска по-строгите законодателни промени, които трябва да бъдат приети за възпиране на организираната престъпност. Предложенията на министъра включваха наказателна отговорност за памагачество при отвличане. От своя страна кметът на София и бивш главен секретар на МВР поиска доживотен затвор за похитителите.

Главният комисар допълни, че МВР има своите отговорности, но проблемът е национален, а не само на една институция.

Според думите му, едва ли има друга институция в тази държава, която така да иска да си свърши работата и да разобличи, и да прекрати и преустанови практиките на организираната престъпност, свързани с отвличанията.

Павлин Димитров бе категоричен, че трябва да се криминализира предаването на откуп.
„Такива рестриктивни мерки са страни в Европа и в света, които са минали през този етап и такава престъпност", e мнението на генерален комисар Димитров.

Той съобщи още, че няма нови данни от похитителите на Вене Сотиров, който бе отвлечен преди четири дни от столицата.

По-късно днес градският прокурор Николай Кокинов коментира, че прокуратурата подкрепя всякакви законодателни инициативи от страна на МВР. Той все пак призна, че има известен риск в този случай хората, чиито роднини са отвлечени, да не подават сигнал до компетентните органи.

Кокинов коментира още, че тази тема е деликатна, смята още Кокинов. Според него превенцията ще въздейства на обществото.

Какво обаче е мнението на мъж, отвлечен преди 8 години?

Според Стефко Колев, похитен и пуснат на свобода, мерките, които МВР, прокуратурата и ДАНС са набелязали за борба с отвличанията ще дадат резултат, но е лошо, че те се вземат след много време.

Според него основната причина да не се стига до извършителите, е липсата на техника и професионализъм. Той е убеден, че в полицията има предатели, или както се казва „къртици".

Колев обясни, цитиран от БНР, че похитителите му са знаели всичко, което става в полицията - „Те знаеха какво говори жена ми в полицията и на другия ден ми го разказваха."

„Не зная колко опит има господин Павлин Димитров в системата", но по думите му истината е редно да бъде призната, а тя е, че освен честни полицаи, има и друг тип полицаи, допълни Колев.