Управителният съвет на Българска народна банка (БНБ) и г-н Иван Искров като отговорни държавници да влязат в действителните си функции, да изпълняват ангажиментите си по закон, да предоставят информация, да бъдат стриктни и да не се поддават на чужди корпоративни интереси.
За това призова в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Социалистът определи като несериозно изпратеното писмо от Искров, с което заявява готовност да подаде оставка като управител на БНБ, ако парламентът включи в дневния си ред точка за избор на нов управител до 6 август.
"Такива епистоларни жанрове - оставки , условно наклонение, пък ако се съберем, ако сме съгласни политическите сили, е несериозно", отсече Мерджанов.

Той отбеляза, че Управителният съвет на БНБ е бил една от последните държавни институции, към които доверието на хората е било достатъчно високо, но след тези неубедителни действия доверието вече е силно  разклатено.

Лидерът на левицата в парламента припомни, че политиците са предявили изисквания към БНБ да предостави обективна и точна информация за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ).
"Ако информацията предполага и има налице необходимите данни за оздравяване, то КТБ трябва да бъде оздравена", отсече Атанас Мерджанов.

БСП ще бъде и утре в пленарна зала в 9 часа, готова да разглежда седмичната програма на 42-вото Народно събрание.
"Ако ГЕРБ откажат да присъстват, то нека избирателите сами да си направят изводите", призова социалистът.