Премиерът Бойко Борисов коментира в пространно едночасово интервю за сутрешния блок на БНТ оставките на икономическия и здравен министър, посочвайки, че икономиката при ръководството на Трайков е изостанала по много теми, не сме станали по-независими в енергиен план, а Kонстантинтинов е успял да се скара с "абсолютно всички".

Час по-късно, след срещата на ГЕРБ с президента Плевнелиев, Борисов продължи темата.

Трайков не е подавал оставка, снощи Цветанов ми я поиска, заяви той в парламента
Още...

Ако можем да го разгледаме в няколко аспекта - много неща започнахме да правим с Трайчо Трайков. Може би това е най-тежкото министерство - енергетика, икономика, туризъм, но вече три години все още сме само започнали.

Ако трябва да сравним енергетиката в предишното правителство и сега, разлика няма. По много теми в икономиката изостанахме много, призна министър-председателят.

Въпреки едночасовото интервю обаче не става съвсем ясно защо именно министър Трайков е отстранен от кабинета.

Неяснотата и съмненията около уволнението на министър Трайков се засилват и факта, че мнозина смятат Трайков за един от най-кадърните министри в кабинета, с ярко изразена позиция и отстояването й пред премиера.
Припомня се и неговата твърда позиция спрямо енергийните гиганти Лукойл, Газпром и по повод строежа на АЕЦ „Белене".

За здравния министър премиерът посочи, че е честен човек и че лично той му е фен. Стефан Константинов обаче за кратко е успял да се скара с всички.
(По-надолу ви показваме оставката на министъра, в която той заявява, че се оттегля защото ГЕРБ не са го подкрепяли и са възпрепятствали работата му)

В същото време в студиото на БиТиВи вътрешният министър и зам. председател на ГЕРБ Цветанов се размина с казаното от премиера по отношение на Трайчо Трайков, заявявайки, че оставката му е по лични причини.
Това пък категорично бе опровергано от самия Трайков,
който по обед в парламента заяви, че тепърва отива да си подаде оставката, която лично Цветанов снощи му я поискал.

Запитан дали през тези години икономиката ни е станала по-независима Борисов посочи - нищо не стана по-независимо. Тепърва ще правим първи копки тази година по интерконекторни връзки.

Заместник-министърът на икономиката Делян Добрев ще поеме поста на подалия оставка министър на икономиката Трайчо Трайков
Шефката на здравната комисия в НС Десислава Атанасова пък е новият здравен министър

Темпото, с което работим, е такова, че за един мандат трябва да направим повече неща, отколкото другите са направили за два или три мандата, подчерта Борисов.

От думите му стана ясно, че „капката, която е преляла" и е довела до оставката на Трайков е икономическият форум в Катар. Борисов определи посещението там като изключително добре, дори брилянтно организирано от Външно министерство.

Той изтъкна, че „колегата" му в Катар - премиерът Абдулах Бин Халифа ал-Тани - е отишъл на крака в хотела на българската делегация с куп предложения. Борисов обаче е недоволен от недобре помисления според него ранен час на срещата. "Защо трябваше да има откриване в 10.00 часа, как ще дойдат арабите, когато началникът им го няма", попита той, изтъквайки, че е изобщо не е трябвало да има толкова ранен форум.

Неяснотата и съмненията около уволнението на министър Трайков се засилват и факта, че мнозина смятат Трайков за един от най-кадърните министри в кабинета, с ярко изразена позиция и отстояването й пред премиера. Припомнят се и неговата твърда позиция спрямо енергийните гиганти Лукойл, Газпром и по повод строежа на АЕЦ „Белене".

"Като тръгнах за емира, погледнах, гледам си го, Трайков се пече на плажа. В това време Ники Младенов идва и казва няма хора, не е организирано, не става. Тази капчица ми преля чашата", разказа Борисов.

Премиерът изтъкна, че много проекти в енергетиката са се забавили като даде за пример конкурса за компресорите, „Южен поток", с нтерконектора с Турция.
"Благодаря за усилията, но считам, че с новите кадрови промени много по-бързо ще работи това правителство", категоричен бе Борисов.

Въпреки едночасовото интервю на премиера в студиото на БНТ не става съвсем ясно защо именно министър Трайков е отстранен от кабинета.

Попитан дали Делян Добрев ще се справи, след като е толкова млад, Борисов изтъкна, че по това, което вече е направил в МИЕТ, се справя отлично. На въпрос дали в МИЕТ ще се отдели туризма от икономиката, премиерът посочи, че няма време да се правят такива реформи.

Борисов коментира и отстраняването на здравния министър.

„Той не можа да разбере, че в България институциите са тези, които превръщат едни идеи в реалност. Той успя за кратко да се скара с всички и накрая стана ясно, че само аз съм му фен", изтъкна премиерът и уточни, че Константинов се е скарал с парламентарната група на ГЕРБ, със Здравната каса, със заместниците си и с половината министри. Борисов оцени работата на здравния министър с думите: „Година и половина само идеи".

Той посочи, че във връзка с намаляването на цената на 38 лекарства, го е попитал: Защо сега, когато ти пари под краката, го правиш и ме излагаш да обяснявам защо досега не са намалени.

Премиерът подчерта, че „министрите се наемат, за да свършат дадена работа, като не се справят - сменяш ги".

На въпрос защо Стефан Константинов си отива точно в деня, когато са договорени отстъпки за част от лекарствата, Борисов попита на свой ред защо са свалени чак сега, защо след скандала, а не преди него.
„Ние вече като партия изядохме всички негативи", посочи премиерът. Той подчерта, че след като е станало ясно, че компаниите имат желание да свалят цените на лекарствата е попитал здравния министър: „Защо вие сте изпуснали този тайминг, това златно време?".

Относно това кой ще смени Константинов на поста му, Борисов каза, че има два варианта, който ще бъдат обсъдени днес следобед и след това ще съобщи името на новия здравен министър. На въпрос дали това са Менда Стоянова и Десислава Атанасова премиерът изтъкна: „И двете са много добри" и допълни, че първо трябва да види къде по-малко вакуум ще се създаде, ако премести едната.

МЕЖДУВРЕМЕННО в началото на срещата си с президента Плевнелиев Борисов е обявил, че Десислава Атанасова е новият здравен министър - четвърти в кабинета на ГЕРБ.

На въпрос защо в неговото правителство поста на здравния министър е толкова проветриво място, Борисов бе категоричен: „Защото искаме да се случат реформите, искаме да започнат реформите".
Премиерът изтъкна, че това трябва да го прави човек, който си е на мястото и подчерта: „Трябва душа и сърце, за да се получи нещо - натиск, натиск, желание, амбиция, труд - къртовекси, смелост".

Час по-късно, премиерът се срещна с президента Плевнелиев в рамките на политическите консултации, които държавният глава провежда.
На брифинга след това Борисов продължи темата за смените в кабинета.

Борисов посочи като причина за отстраняването на здравния министър Стефан Константинов цените на лекарствата.
„Дадох шанс на Константинов, но той върви след събитията. Нищо не е налагало да се повишават цените на лекарствата и той носи отговорност", каза Борисов.

 

Относно другия отстранен министър на икономиката - Трайчо Трайков премиерът също каза, че му е възлагал огромни надежди и добави: „За съжаление все още говорим за първа копка за интерконектор с Румъния, за първа копка за интерконектор с Гърция, а минаха три години..."

Борисов представи новите министри на президента и в негово присъствие се аргументира - че новата здравна министърка Десислава Атанасова е единствената, която може веднага да навлезе в работата като председател на парламентарната здравна комисия, познава добре работата в Здравната каса, в Здравното министерство, знае конфликтите, слабостите, уязвимите места", посочи Борисов.

Той отбеляза, че голяма част от работата в здравното министерство е чисти финанси и че се е колебаел дали на поста да не бъде назначена шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. „Преценихме, че Атанасова може да влезе с летящ старт в министерството и да не се случи загуба на време", каза Борисов.

За новия икономически министър Делян Добрев премиерът изтъкна, че идва от парламентарната енергийна комисия, че вече е натрупал опит в МИЕТ, има прекрасна комуникация с Парламента и добави, че е доволен на работата му.

„Във всички горещи моменти, където го изпращах - и в „Марица" по време на протестите, и по време на наводненията - мисля, че се справи много добре", каза Борисов.

Според негова оценка вече са хвърлени много усилия в туризма, а в икономиката като предстоящи задачи за новия министър стоят най-вече подпомагането на малкия и среден бизнес и икономическия растеж.

По думите на Борисов това са областите, където сме много изостанали. „Привличането на инвестиции, построяването на язовири, на каскади е също много важно", добави премиерът и обръщайки се към Добрев му разпореди: „Там искам да вложиш огромни усилия и по-малко да пътуваш и да се печеш на слънце".