Жълтият дъжд вероятно се дължи на природен феномен. Това е заключението от изследванията на Изпълнителна агенция по околна среда след жълтия дъжд, валял над София на 23 май. От екоминистерството поясняват, че появата му не се дължи на промишлена или друга антропогенна дейност.

Отбелязва се, че е направен анализ за съдържание на тежки метали и арсен във фините прахови частици от проба, взета в района на кв. „Павлово". Резултатите от него са показали, че концентрациите на олово, кадмий, никел и арсен са значително под допустимите им годишни стойности. Те са съпоставими с измерените концентрации през същия сезон на 2014 г., посочват от МОСВ.

Пробата от валежа, която е взета в района на Централна метеорологична станция на НИМХ - БАН в София, пък показва, че данните от анализа на характерните показатели са съпоставими с измерените през март в горския стационар „Витиня". Заключението от нея също е било, че няма съществено отклонение, следствие на извънредното събитие  жълт дъжд, категорични са от ековедомството.