Гръцкият премиер Папандреу се отказа от идеята за референдум за кредитната програма на ЕС, съобщи АП.

Предложението доведе гръцкото правителство до ръба на колапс, след като няколко министри заявиха, че няма да го подкрепят, коментира БиБиСи.

„Референдумът сам по себе си никога не е бил цел. Ние бяхме изправени пред дилемата - истинско съгласие или референдум", е казал Папандреу по време на среща с министрите от гръцкия кабинет.

По информация на АП, Папандреу е решил да се откаже от референдума, след като лидерът на опозицията е заявил, че ще подкрепи кредитното споразумение с ЕС.

Премиерът Георгиос Папандреу заяви, че членството на Гърция в еврозоната не може да бъде поставяно под въпрос. Той отбеляза, че намерението на опозицията да подкрепи споразумението с ЕС е положителен фактор.

Единственият начин Гърция да остане в еврозоната е да изпълни условията от споразумението, постигнато през миналата седмица по време на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, каза гръцкият премиер в реч пред парламента в Атина.

„Това, което е заложено на карта, е нашето място в еврозоната", посочи той.

По думите му, споразумението от миналата седмица е историческо за Гърция, тъй като дава нови възможности.

Парламентът трябва да гласува за ратифициране на споразумението, каза още в речта си премиерът.

Провеждането на парламентарни избори сега би било „катастрофа". Изборите биха донесли риск от банкрут, заяви гръцкият премиер.

"Не е необходимо провеждането на референдум, ако имаме съгласие между две големи партии", заяви по-рано говорител на гръцкото правителство, цитиран от Ройтерс.

Въпреки мощния натиск върху гръцкия премиер, дори от членове на собственото му правителство, той заяви, че няма да подава оставка.

По-рано днес източници от Атина обявиха, че се очаква премиерът на предложи оставката си в рамките на деня.

Гръцки министри скочиха срещу Папандреу
Още..

Папандреу направи изказването си по време на извънредно заседание на правителството, провело се преди важния вот на доверие, за който законодатели от управляващата партия заплашват да гласуват против кабинета.

По време на извънредното заседание премиерът е дал принципното си съгласие за коалиционно правителство, за което настояха над 20 депутати от управляващата партия ПАСОК.

Същевременно ако Папандреу не успее да се договори с опозицията за създаването на коалиционно правителство, то утре кабинетът му ще трябва да се бори да оцелее при гласуването на вот на доверие в парламента.

Две депутатки от управляващата партия ПАСОК обявиха, че няма да гласуват утре доверие на правителството на премиера Георгиос Папандреу, което по този начин губи мнозинството си в парламента и ще разполага със 150 от общо 300 гласа.

Правителството все още теоретично може да спечели вота на доверие в зависимост от броя на депутатите, които ще вземат участие в гласуването, но оцеляването му отсега нататък изглежда малко вероятно.

Тежките дебати в гръцкия парламент стават на фона на започналата среща на лидерите на Г20 в Кан, където Гърция е акцент в дневния ред на разговорите на най-мощните световни икономики.