Телеграма на американското посолство в Тел Авив, публикувана от сайта "Уикилийкс", разкрива подробности около среща между шефа на израелското разузнаване Амос Ядлин, чийто мандат изтече преди няколко дни и делегация от американския конгрес, водена от конгресмен на име Робърт Уекслър.

От телеграмата, която е с дата 8 декември 2008 г. става ясно, че израелското разузнаване поставя палестинците на четвърто място в списъка на заплахите за Израел, след Иран и Сирия и "Хизбулла".

Въпреки това шефът на разузнаването казва, че Израел трябва да запази своите военни части на Западния бряг и че има нужда да бъдат дори по-жестоки в действията си, цитира телеграмата палестинската информационна агенция Маан.

Ядлин също така казва на срещата, че счита разделението на палестинците на две общности, едната в Газа, а другата на Западния бряг, " за историческа възможност за Израел да докаже, че тезата на Хамас ще се провали".

В този контекст се твърди също, че присъствието на "Хамас" в Газа и властта, ще даде добър шанс на Израел да проследи членовете му, да открие офисите и жилищата им , като прелюдия към лесното им унищожаване в случай на обстрел на еврейските селища от страна на Газа.