Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия повече няма да доставя на Украйна нито газ, нито каквото и да било друго преди то да бъде платено. Това заяви руският президент след втората за деня среща с украинския президент Петро Порошенко в рамките на двудневната среща на върха „Европа - Азия" в Милано, съобщи „Новости".

Русия трябва да си върне позициите на ключов играч в света, смятат евролидери
Още...

Путин отбелязва, че по време на разговорите е постигнат прогрес по газовата тематика. Отделихме много внимание на този въпрос и се договорихме с украинските партньори за условията по възобновяване на газовите доставки към Украйна през есенно-зимния сезон. Всички параметри по тези договорки са съгласувани, подчертава Путин.

Русия не е получила 5,5 милиарда долара украински дълг, но е готова да преизчисли тази цифра, като намали цената на газа със 100 долара със задна дата, каза още руският държавен глава. По този начин, поддържайки тази цена и през есенно-зимния период, украинският дълг към Русия ще намалее с 1 милиард долара - до 4,5 милиарда.

Междувременно, Министерството на икономиката на Русия съобщи, че Украйна се е съгласила да плаща за газовите доставки през зимата по 385 долара за 1000 куб.м. (каквато е сумата с намалението).

В същото време шефът на „Газпром" Алексей Милер уточни, че договорът за транзит на газ през Украйна не е бил предмет на преговорите в Милано. До 21 октомври Украйна трябва да реши обезпечаването на бъдещите доставки на газ, каза още Милер.

Коментирайки украинския газов въпрос, Путин изтъкна, че се разчита Европейската комися да помогне на Украйна за финансовите й проблеми и недостига на средства. По думите му от ЕК дори са длъжни да помогнат на Украйна да реши този проблем. Това може да стане, според него, или с пореден заем от МВФ, или със специален кредит за покриване на текущи задължения, или чрез гаранции на Европейската банка.

Нищо няма да даваме на вересия. Нужно е потребителят да има дисциплина, заяви Путин. Той не пропусна да отбележи, че на Киев е предложена достатъчно ниска цена.

Междувременно Порошенко каза, че с Путин не са постигнали практически резултати по въпроса с газа, но се надява споразумението да бъде подписано до 21 октомври, за когато е насрочен нов кръг от преговори в Брюксел между Русия, Украйна и ЕС.

Владимир Путин заяви след срещата си в Милано с украинския президент Петро Порошенко, че и двете страни в украинския конфликт не изпълняват напълно споразуменията от Минск, съобщи ТАСС.