Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Вашингтон прави всичко възможно, за да предотврати по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна, предадоха инфармационните агенции.
Изявлението беше направено по време на петъчната му среща с медиите в Белия дом.

Обама отбеляза, че САЩ разполагат с ограничени възможности да влияят на позициите на Кремъл, ако президентът Владимир Путин и Русия продължат да игнорират собствените си дългосрочни интереси.

Същевременно той смята, че Кремъл би трябвало да е заинтересован от стъпки, които биха довели от отмяна на икономическите санкции срещу страната.

По думите му, въведените от САЩ и ЕС санкции могат да нанесат тежък удар върху руската икономика.

Обама добави, че позицията на САЩ е проста:
Откажете се от подкрепата за сепаратистите и санкциите ще бъдат отменени, а икономиката ви отново ще расте."

„Обективно погледнато президентът Путин би трябвало да иска да разреши това по дипломатически път, за да може санкциите да бъдат снети, и икономиката отново да расте. Но хората не винаги постъпват рационално." - поясни американският президент.

„Не винаги  хората са водени от средносрочните и дългосрочните интереси", добави Обама, като подчерта, че САЩ трябва да продължат да настояват за намиране на изход от кризата.

Преди срещата си с журналистите американският държавен глава проведе телефонен разговор с руския президент Путин, в който двамата са обсъдили ситуацията в Украйна.

По информация на агенция „Асошиейтед прес", Обама е заявил на Путин, че САЩ продължават да са загрижени от нарастващата подкрепа на Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Това беше първият разговор между двамата след като САЩ и ЕС въведоха секторни икономически санкции срещу Москва.

Освен това Обама е изразил загриженост за нарушаването от руска страна на договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, влязъл в сила през юни 1988 г. Администрацията на Белия дом заяви, че  Русия не изпълнява договора, по силата на който се забраняват производството и изпитанията на определени видове ракетно оръжие.

От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че президентът Путин е определил линията на засилване на натиска чрез санкции като контрапродуктивна, нанасяща сериозна вреда на двустранното сътрудничество и на международната стабилност като цяло.