Санкциите срещу Русия като начин на действие са погрешни, ефектите се плащат от производителите, от народите. Това обяви лидерът на БСП Михаил Миков по време на конференция с международно участие за ефектите, които имат икономическите ограничения на ЕС спрямо Русия.

Ефектите от санкциите стават все по-осезаеми и ден след ден се усещат в различни браншове, предупреди социалист №1. По думите му, доста производители са засегнати пряко от ограничаването на един традиционен за нас пазар, какъвто е руският. Лидерът на червените видя и влияние върху туризма - той предрече прогнозируем спад от около 60% на туристическия поток.

Освен прекия ефект на ограниченията на икономическите отношения наблюдаваме преформатиране, пренасочване на икономически отношения в други части на света, очерта проблема Миков.

Според него може да се очаква голям натиск от страна на производителите от Европа, след като достъпът до пазара на Русия е ограничен, на пазара на страните от Югоизточна Европа. Като партия постоянно искаме да поставим този въпрос на европейско равнище, категоричен бе лидерът на социалистите.

Той гарантира, че изводите от дискусията ще бъдат предоставени на всички български парламентарно представени партии, както и ще бъдат разпратени до националните правителства на страните членки на ЕС, до ЕП и ЕК.

Икономиката някой път, за съжаление, я превръщаме в политика, без да се съобразяваме с последствията, подкрепи мнението на лидера си и депутатът Таско Ерменков.

Социалистът Валери Жаблянов пък припомни, че левицата три пъти предлага на парламента да обсъди ефекта на санкциите срещу Русия и народните представители три пъти отхвърляли предложението за дискусия без аргументи. НС не желае да дискутира, счита въпросът за предрешен, недоволен е Жаблянов.