Нивото на Дунав в момента е едно от най-ниските за последните години. При Видин нивото на реката е 274 сантиметра, обяви на заседание на Кризисния щаб във Видин Димитър Йоцов - управител на „Напоителни системи" ЕАД, клон Видин, цитиран от БТА. Той представи състоянието на защитните съоръжения при високи води на река Дунав. Заседанието бе ръководено от губернатора Кръстьо Спасов.

През април и май нивото на Дунав обикновено достига най-високите си стойности заради топенето на снеговете и валежите през този сезон. Проблем при високи води може да възникне единствено на помпена станция „Пчелина". Тя се намира при село Добри дол и е установено нарушение в защитната система.

Главен инспектор Стилиян Пешев от ОД „Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин оповести, че проверка на защитните диги през март на територията на общините Видин и Димово е установила, че те са в добро състояние. Той посочи като проблем затруднения достъп до защитните диги за строителна техника при Видин в района от Дунавския драгажен флот до ТЕЦ „Видахим".

Освен това извършената проверка на комисия от представители на държавни институции е установила и незаконно поставяне на рибарски фургони, в основата на защитната дига при село Кошава, което е извършено през последната година.

При ниво на река Дунав над 750 сантиметра се въвежда първа степен на готовност на институциите, което включва ежедневно наблюдение и денонощно дежурство в помпените станции, каза на заседанието инспектор Станислав Генчев, началник на местната пожарна. Вторият етап се въвежда при ниво на реката над 850 сантиметра, последният, трети етап - при ниво над 930 сантиметра.