Има опасност от скъсване на стената на язовир Елена, намиращ се под с. Елена, по поречието на р. Бисерска. При евентуална авария водата ще премине отново през с. Бисер, съобщиха от МВР.

Децата в цялата страна в тридневна ваканция от утре.
Още...

Основният изпускател на язовир Елена е бетониран. Следва да се предприемат спешни мерки за контролирано изпускане на вода от язовира.

Остава обявеното бедствено положение в областите Хасково и Кърджали, и община Гълъбово, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Продължава да бъде усложнена обстановката на територията на страната, като над цялата страна вали сняг. Духа умерен до силен, на места ураганен вятър. Образуват се преспи и снегонавявания.

Правителството обяви 8 февруари 2012 г. за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на български граждани при наводнението на с. Бисер, област Хасково.

Екипи на МВР, МО, БЧК и други продължават спасителните действия в района на с. Бисер, община Харманли, където от скъсана стена на яз. Иваново са загинали 8 граждани и са евакуирани около 60 човека, съборени са постройки и са наводнени десетки къщи.

В община Харманли е обявен ден на траур.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че официално осем за жертвите на вчерашния инцидент.

Двама души се издирват.

Успокоява се обстановката в наводненото село Бисер, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Хората от Бисер, чиито жилища най-много пострадаха от водната стихия, са настанени на топло, те получават продукти от първа необходимост. В Свиленград са евакуирани 75 души от наводнен краен квартал. Те са настанени в болница и в дневния център.

Днес усилията ни са насочени към осигуряване на водоноски за селищата без вода в областта, с помощта на Министерството на отбраната, посочи Узунова. С военна техника ще бъде доставена храна на три села в община Симеоновград.

Обстановката в квартал Гебран на град Свиленград остава сложна, като нивото на водата в квартала към 6 часа е 1,20 м. За ограничаване на последствията от наводнението в областта са изпратени сили и допълнителна техника от съседните области.

Борисов нареди кои министерства да поемат язовирите в България
Още...

Продължава да е критично състоянието на реките Росица при Севлиево, Върбица при Джебел, Арда при Вехтино, Сазлийка при Гълъбово, а тревожно и с риск от преливане - на реките Харманлийска, Марица при Харманли и Свиленград. Възможни са разливи в долните течения на реките. Регистриран е разлив и на река Съзлийка при Гълъбово (приток на Марица), като има откъснати села.

По информация от "Напоителни системи" Хасково - скъсани диги има на следните места:
- река Харманлийска, корекцията на реката между селата Стойково и Любеново
- река Бисерска - землището на с. Бисер
- река Харманлийска - гр. Харманли при вливането в р. Марица
- р. Марица - Свиленград;

Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовирите "Студен кладенец" и Ивайловград.

По данни от МОСВ, предоставена в 05:00 часа на 07.02.2012 г. преливат язовирите:
яз. Боровица - 0,060 куб.м/ сек.;
яз. Камчия - 13 куб.м/ сек.;
яз. Ясна поляна - 1,3 куб.м/ сек.;
яз. Йовковци - 8,670 м3/сек (преливна височина - 12-13 см).
Започнало е освобождаване на обеми чрез отваряне на основен изпускател в язовирите Тракиец , Ахелой, Г. Трайков и Йовковци.