Три часа преди да бъде убит Борис Немцов е дал интервю за московско радио, осъждайки действията на руския президент Владимир Путин в Украйна и призовавайки за прекратяване на конфликта, съобщават световни агенции.

В 45-минутното интервю за известната радиостанция „Ехо Москва" Немцов призовава слушателите да вземат участие в протест на опозицията в Москва в неделя.

Организаторите възнамеряват да проведат днес демонстрация в памет на Немцов.

Опозиционерът заявява в интервюто, че на мероприятието в неделя ще настоява „за незабавно прекратяване на войната в Украйна", подкрепяйки позицията на Запада.

Немцов подчертава, че сегашната икономическа криза в Русия е вследствие на „откачената политика" на Путин в Украйна.

„Ключова причина за кризата е агресията в Украйна и последвалите санкции и изолация, Русия беше отрязана от модерните технологии", добавя той.

Убиха Борис Немцов в Москва
Още...

Това е ужасен удар за страната. Няма инвестиции. 150 милиарда долара са изтеглените капитали и всичко това е вследствие на тази откачена агресия срещу Украйна", продължава Немцов.

„Повечето хора в Крим искат да бъдат с Русия - това е простата истина. Въпросът не е в това. Въпросът е, че вие не трябва да действате на базата на желанието на някого, а според закона и международните задължения", допълва той.

Борис Немцов получавал заплахи
Още...

Искам да видя преследване на корумпирани руски политици, да се намалят военните разходи и да се увеличат парите за образование, подчертава Борис Немцов, но признава, че дълбоко разединената опозиция се бори да бъде чута в страната.

Той е призовал също да се премахне забраната за участие на опозицията в предавания по националната телевизия.

Светът осъди разстрела на Немцов в Москва
Още...

„Разбира се, нуждаем се от реформи в страната. Когато властта е концентрирана в ръцете на един човек и този човек управлява вечно, то всичко в крайна сметка завършва с пълна катастрофа", смята Немцов.

Преди няколко дни в град Ярославъл, североизточно от Москва, той изненада жителите, след като обвини Путин за увеличаващата се инфлация и замразяването на заплатите.

Политически мотиви или атака на ислямисти зад убийството на Немцов
Още...

„Те вярват, че наложеното от САЩ ембарго за внос на храни е причината и те бяха изненадани, когато им казах, че не е така, че не е Обама, а е Путин. Трябва да разясним на хората за тази криза, Путин е виновен", казал той.

На 10 февруари опозиционерът е дал интервю за сайта Собеседник, в което той изразява опасенията си, че може да бъде убит от Путин.

Страхувам се, че Путин ще ме убие. Вярвам, че той е виновникът за войната в Украйна", казал Немцов.

Руска медия публикува кадри с предполагаемите убийци на Немцов
Още...

Според негови приятели той е получавал смъртни заплахи в интернет.

Опозиционната фигура Ксения Собчак изтъкна, че Немцов е подготвял доклад за присъствието на руски войници в Украйна.

Борис Немцов ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в Москва, съобщиха съратниците на опозиционера.

Припомняме, Немцов беше разстрелян в центъра на Москва снощи. Той е бил убит с няколко изстрела в гърба. На мястото на разстрела са намерени шест гилзи. Поне четири куршума са попаднали в тялото на руския опозиционер. Убийството е извършено в 23,40 часа на Москворецки мост в центъра на руската столица. Следователи работят по всички версии на престъплението. Асистентка на Немцов съобщи, че в продължение на месеци той е получавал заплахи в социалните мрежи.