Как небанковият сектор да стане по продуктивен, да бъде по-полезен в днешния ден. На това акцентира премиерът Бойко Борисов, откривайки Международна конференция в хотел „Шератон", посветена на перспективите за развитие на небанковия финансов сектор.

Нека казват - да си направим в Европа кредитна агенция", заяви Борисов и коментира, че това е необходимо, но ако тя е обективна, тя ще дава същите оценки, както големите рейтингови агенции. По думите му заради това, че е европейска, тя не би трябвало да жали тези, които не спазват финансовата дисциплина.

Няма президент, премиер, канцлер, на когото думата пазари да не му разваля съня, отбеляза Борисов и добави, че всеки, сутрин, когато стане търси иконката на телефона да чукне и да види какво става с долара, еврото, йената.

Всъщност там се вижда предишния ден, ако е имало съвет и международна среща по дадена тема, колко е успешна тя, посочи той.

Реакцията на тези пазари всъщност определя и политиката в тази област в момента в света - изключително чувствителна, изключително злободневна, коментира още премиерът.

По думите му, ЕС няма решения, няма тема свързана с днешната ситуация в света, която да не бъде съобразена с така наречените пазари. От всяка тема, от всяко изказване веднага следва въпросът: как ще отреагират пазарите, обясни още Борисов.

Комисията за финансов надзор, ръководена от Стоян Мавродиев се справя добре със задачите, отчете Борисов и замина на изнесеното заседание на Министерски съвет в Пловдив, където освен министрите ще бъдат поканени и кметове.