Руският патриарх Кирил изрази задоволството си от положителните крачки, направени в борбата с алкохолизма в страната.

Кирил с удовлетворение отбелязва, чрез сред ръководството няма хора, които употребяват алкохол, пише Интерфакс.

Най-положителната крачка виждам в това, че хората във властта, а също и ръководителите на предприятия и банки не смятат вече за престижно да обсъждат деловите работи на бутилка коняк. В съветско време беше така - ако искаш да се договориш - донеси коняк", си спомня патриарх Кирил на среща с участниците от V-тия общоцърковен събор.

"Тази мода си отиде, и слава Богу, тъй като ставаше въпрос за елита на нашето общество, а пиян елит - това е особено опасно."

Според патриарха положителната крачка е направена благодарение на пропагандата на здравословния живот, но и също благодарение на здравия пример, който първите лица в руското държавно ръководство дават. "Това е един прекрасен пример за всички останали", посочва той.

Както президентът Владимир Путин, така и премиерът Дмитрий Медведев водят изключително здравословен начин на живот. Всяко лято медиите в Русия разпространяват снимки на Путин, на които се вижда как той спортува или разхожда се сред природата. Само преди дни бяха разпространени снимки на Путин и Медведев, които тренират заедно в фитнес център. Широко се рекламира и фактът, че и двамата руски ръководители не употребяват никакъв алкохол.

Въпреки задоволството от развитието патриарх Кирил посочва, че като цяло проблемът в руското общество остава, затова е във всяка епархия ще бъде открит център за работа с алкохолици. По думите му нужно е за алкохолнозависимите да се създава благоприятна духовна атмосфера.