Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не приема критиките на премиера Бойко Борисов, отправени от парламентарната трибуна за начина, по който гласуват и оставят обществото с впечатление, че ДПС подкрепя кабинета.

Според патриота формацията си имала точки, от които нямало да отстъпи. Важно било да се изпълнява програмата на управлението. Кой щял да изпълнява програмата било от малко значимост.

ПФ не са заявявали, че ще подкрепят всичко, което предлагат ГЕРБ. Тук има някаква заблуда у министър-председателя, нещо се е сбъркал, недоумява патриотът.

На въпрос на News.bg  как ще коментира номинацията на Румяна Бъчварова за МВР шеф, той отговори: „Няма аз да работя с нея. Който ще работи с нея, да си я избира". Най-важното било тя да изпълнява политиките в сектора за сигурност.
Ако изпълнява програмата, под която сме се подписали всички, ще я подкрепяме, ако не я изпълнява, дали е Бъчварова, дали е Вучков, дали е Борисов, ние ще сме против, изтъкна Симеонов.

Все още не е ясно обаче дали Патриотичният фронт ще подкрепи кандидатурата на Румяна Бъчварова за нов вътрешен министър.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов посочи пред журналисти в парламента, че патриотите тепърва ще обсъдят кандидатурата, тъй като и те са разбрали за нея от изненадващата поява на премиера Бойко Борисов на парламентарната трибуна.

„В момента ще обсъдим предложението. Както чухте, снощи е имало някакви разговори между ГЕРБ и РБ, явно министър-председателят не е счел за необходимо да ни уведоми нас. След като не е счел да ни уведоми, ние смятаме за правилно да обсъдим помежду си кандидатурата на Бъчварова", обясни позицията на „патриотите" още Каракачанов.

Самият той не вижда външен натиск върху премиера по отношение на последните му решения.

Попитан дали в ПФ имат усещането, че при номинацията на Бъчварова за вътрешен министър се търси по-скоро лоялност, а не професионализъм, съпредседателят на ПФ коментира, че преди всичко във всеки един пост трябва да се търси професионализма.
„Друг е въпросът, като че ли професионалистите не са толкова на мода в това правителство", подчерта Каракачанов.

От изказването му обаче се оказа, че май не само Бойко Борисов е обиден на ПФ, но и ПФ са обидени на премиера.
„Когато си партньор с някой, търсиш неговото мнение и обсъждаш с него, а не се опитваш да спускаш решения и да се сърдиш после", отбеляза Каракачанов.

На въпрос дали има възможност от ПФ да оттеглят подкрепата си за кабинета „Борисов 2", той отсече: „Това е доста крайно и неадекватно".

„Войводата" все пак остави въпросителни, като посочи, че компромисите винаги имат своя край. „Колко близо е този край не зависи от нас, ние до момента сме се опитвали да бъдем максимално коректни. Без диалог обаче краят ще се ускори", отсече Каракачанов.