Асоциация „Студентско медийно общество" /АСМО/ оповести на пресконференция в БТА текущи данни от независимо анкетно проучване на АСМО в социалната мрежа Facebook, което стартира на 23.12.2012 г. за това какви са нагласите на гражданите за участие в предстоящия референдум и тенденциите „за" или „против" нова ядрена централа в България.

Калин Стоев от асоциацията съобщи, че целевата група на анкетираните е над 6000 души и че за две седмици откакто е старитрала анкетата са отговорили 650 човека или са споделили със свои приятели.

Според изводите на асоциацията хората на възраст между 18 и 39 години определено имат желание да участват в референдума.

Според данните от анкетата по-активни по отношение на референдума са мъжете.

Според резултатите на анкетата 89,7 % от отговорилите са заявили, че ще участват във референдума, 10,3 % - че няма да участват.

На въпроса как ще гласуват 57,6 % са заявили, че ще гласуват „за", 42,4 % са заявили, че ще гласуват с „не". Това са временни резултати, тъй като анкетата ще продължи до 25 януари, съобщи още Стоев.

Той посочи някои от отговорите на въпроса „защо": „Защото референдумът е демокрация"; „Енергията от АЕЦ е скъпа и опасна"; „Не искам българските ядрени инженери да работят в шивашки цехове".

От асоциацията подчертаха, че целта им е да информират и да уловят нагласите на хората.

„Студентско медийно общество" e национална студентска организация в обществена полза, която си поставя за цел да прави прозрачни значими обществени процеси и да насърчава развитието на гражданското общество.