Разнородни и трудно разбираеми послания прозвучаха след срещата в парламента между премиера Борисов, ДПС и Реформаторския блок.

Радан Кънев прогнозира „кризисни неща" в управлението
Още...

Припомняме, с вчерашните разговори с АБВ Борисов започна поредица от срещи с парламентарни формации, които убеждава да подкрепят промените в Конституцията. Утре му предстоят консултации и с БСП.

Специално за срещата с ДПС се включи Радан Кънев, както и парламентарният шеф Цачева.

На брифинга обаче ясно пролича разочарованието на Кънев. "В разговора ни имаше поредица принципни разминавания, свързани с правните последици на конституционната промяна, така че в сравнение с предишни водени разговори, моята констатация е за отстъпление от възможността за постигане на консенсус в настоящия парламент", обяви той в прав текст.

От думите му стана ясно, че е неприемливо предложението на ДПС за нов конституционен проект в настоящата ситуация. Разговор за това можело да се води само при 180 вносители, изтъкна Радан Кънев.

Иначе Лютви Местан е предложил на двамата „офертата" на ДПС, която била за постигане на широко съгласие при нужни 180 гласа.

ДСП иска изтегляне на настоящия и внасяне на нов проект за промени на Конституцията, който да съдържа само консенсусните предложения. В противен случай има опасност конституционната реформа да се провали, което ще бъде лош знак за България, смята той.

Ако бъде приет този вариант, ДПС е готово да е активен участник в реформата на основния закон, като даде подписите на всичките си депутати. Настоящият проект, според него, ще се движи в една мъчителна процедура, защото той не генерира съгласие, а предложението на ДПС гарантирало финал на промените в Конституцията към 15 септември.

Лютви Местан предлага, ако бъде прието да се внесе нов проект, депутатите да прекъснат ваканцията си и през август да се съберат и да приемат конституционните промени.

От своя страна премиерът Борисов не каза дали отхвърля или приема „офертата" на ДПС, но от думите му може да се приеме, че има малко по-други идеи.

Изтъквайки категорично, че провал на конституционните промени ще са провал за съдебната реформа и това щяло да се отрази в докладите на Брюксел и щяло да доведе до напредък на Румъния пред нас, Борисов отсече:

"В петък влизаме, ако съберем 160 гласа добре, отиваме за края на ноември и след това за второ четене. Ако съберем 180 подписи се ускорява с няколко месеца процедурата с извънредно заседание, до 15 септември имаме промяна в Конституцията.

(Припомняме, промени в Конституцията се правят, ако бъдат събрани 180 гласа „за". При 160 гласа проектът не е приет, но може да бъде внесен отново след три месеца, когато процедурата започва отначало. При по-малко от 160 гласа предлаганите промени в основния закон отпадат)

Имаме ден и половина до четвъртък, ако видим 180 подписа, ако продължат разговорите в тази посока и постигнем консенсус, разбира се да вървим напред", допълни той.

В същото време Борисов каза, че правел сметки, но пак не се събирали 160 подписа. Затова утре освен с БСП, Борисов ще разговаря и с БДЦ.

"Разбирам колегата Кънев, но имаме една кауза и това е държавата", подчерта той.

Голямо, по думите му, било изкушението политиците да влязат в местните избори в конфронтация. "Ще продължа с усилията си", увери Бойко Борисов. "Всички трябва да направят компромис", според него.

"Искам да помоля всички лидери да си мерят приказките", настоя още той. "Най-лесно ми е да вдигна ръце и да кажа: "Оправяйте се". Премиерът не иска да чува интерпретации за конституционната реформа. Разчита на консенсус и иска съгласие.

"Много разчитам и на колегите от БСП", коментира още Бойко Борисов.  Той напълно подкрепя позициите на реформаторите, които са поели ангажименти пред избирателите си, но се надява и РБ да се вслушат в неговите аргументи.

"Никак не ми е приятно, нито ми е лесно да полагам толкова усилия за нещо, което бих могъл да гледам отстрани", изтъкна премиерът.

Това, което спъва съгласието, е функционирането на двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС). "Съгласие има, че трябва да има две колегии. Проблемът е кой да кадрува в съдебната система - колегиите или пленумът", обобщи накратко основните проблеми премиерът.