За цялостното укрепване на свлачищните зони Асеновград има нужда от 2 милиона и 125 хиляди лева. За това финансиране общината ще настоява пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Продължават опасно да се свличат трите активизирани свлачища по пътя към Асенова крепост и селата Лясково и Добралък съобщи зам.-кметът на Асеновград инж. Пламен Йончев.

Припомняме, в последните дни на март месец тази зона се активира при затоплянето на времето. Само за тази зона са нужни 900 000 лева за укрепване.

Единственият път към балканските села е забранен за движение на тежкотоварни автомобили и автобуси. По трасето има поставени предупредителни знаци и преградни обезопасителни ленти, а от общината предупреждават шофьорите и пешеходците да се движат с повишено внимание.

Пламен Йончев информира, цитиран от БНР, че само през последните два дни пропадането е с 10 сантиметра, което е наложило извънредно насипване на трошено-каменна настилка, за да не се откъснат нови парчета от пътя. Направени са и спешни дренажи за отвеждане на стичащите се подпочвени води, но това са само палеативни мерки.

До броени дни започва укрепване на голямото свлачище по пътя за Горни Воден, за което държавата отпусна 915 хиляди лева.