Със 125 гласа „за" и нито един „против" парламентът прие предложеното от „Атака" решение за уреждане на нерешени въпроси между България и Турция. Традиционните противници от БСП и ГЕРБ демонстрираха единодушие по въпроса, а от ДПС се въздържаха.

Това даде повод на лидера на „Атака" Волен Сидеров да заяви, че за пореден път една политическа сила потвърждава, че не е българска. Националистът подчерта, че решението е подкрепено от всички български политически партии с изключение на ДПС.

Сидеров припомни, че уреждането на нерешените въпроси между България и Турция включва и обезщетенията за бежанците от Източна Тракия, които възлизат на около 10 млрд. долара. Това засяга 800 000 българи, наследници на тези бежанци, изтъкна Сидеров и изрази надежда, че това решение с такава силна подкрепа ще повлияе за по-бързо решаване на проблема.

Със самото решение парламентът призовава правителството да ускори работата си в рамките на смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция по имуществените и социални теми. В това число влизат тракийските българи, екзархийските имоти, паметниците на културата и други.

Депутатите възложиха на правителството да обобщи и систематизира наличната документация, удостоверяващи претенциите на българската страна, както и да извърши финансов анализ и определяне на техния актуален размер.