Нови 50 декара е завзел пожарът в местността "Бели бор" в Рила планина, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кюстендил в ранния следобед.

Борбата с огнената стихия в Рила продължава. В гасенето на пожара днес участват 130 души.

По-рано говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка каза пред БНР, че през нощта не е имало разрастване на пожара.

Летателната техника е в готовност и при необходимост отново ще се включи в подкрепа на наземните екипи, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Оперативният щаб прави оценка на силите и средства, участващи в гасаческите действия и ще бъде взето решение как да продължат действията на огнеборци, военнослужещи и горски работници. Не се предвижда днес да участват доброволци.

Седем души са пострадали по време на потушаването на пожара, съобщава БГНЕС. Четирима служители на Национален парк Рила пострадаха в неделя, след като шофьор заспа и Лада "Нива" падна в река Рилска по обяд. Най-тежко пострада 22-годишният Христо Златев, който е настанен в "Пирогов" със счупен първи лумбален прешлен и прободна рана на предмишницата.

Умората и тежките условия при гасенето на пожара, развиващ се по Зло дере, доведоха до още няколко инцидента.
Един мъж е получил херния. По неофициална информация това е домакинът на община Дупница, който е част от групата от града на барикадите, събрана от кметското ръководство.
Пожарникар е с натъртвания, след като падна в реката, подхлъзвайки се по стръмен склон, а столичанин - доброволец е с пукната капачка също след падане.

Вчера огнената стихия бе почти обградена, като в късния следобед част от южния фронт на пожара в местността "Бели бор" също бе овладяна. За поредна вечер екипи от пожарникари и горски работници охраняваха пожара по периметъра му. Тяхната задача бе да не допуснат развитие на стихията и обхващане на нови площи.

С помощта на два военни хеликоптера, които изливаха вода над пожара в местността Бели бор в Рила планина, обстановката се нормализира и засега е спряно разпространението на огъня, съобщиха от Оперативния щаб за справяне с бедствието.

Силният вятър, който се появи по долината на Илийна река по обед вчера, разпали пожара и това наложи спешното включване на летателната техника, за да бъде овладяна ситуацията. Най-проблемно за пожарникари, военни и горски работници се оказа южното направление над подпалената площ от 1500 декара.

160-те души, които бяха заети през деня с ограничаването на пожара, са сменени с дежурни групи наблюдатели, екипирани с противопожарна техника. Тяхната задача през нощта е да не позволят разрастването на огъня извън изпепелената територия.

От Щаба предупредиха, че в периметъра на пожара няма да бъдат допускани доброволци, а достъпът на туристите по течението на Илийна река ще бъде забранен.