Черпим румънски опит за справяне с проблемите в спешната помощ.

Това стана ясно по време на среща с лекари във Варна на проф. Анелия Клисарова, втора в местната листа на БСП.

По думите на просветния министър в кабинета „Орешарски" и бивш шеф на варненския медицински университет само с увеличение на заплатите, което разбира се трябва да се случва редовно, и закупуване на нови линейки, реална реформа не можем да направим.

Затова предлагам да не губим време, да вземем за основа румънския модел, бързо да го адаптираме към нашите условия и да работим, призова Клисарова.

Тя пое ангажимент веднага след като стане депутат да инициира среща на всички лекари-депутати в 43-ото НС, за да се търси политически консенсус за необходимото и задължително реформиране на спешната помощ и цялата система на здравеопазване.

Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева направи кратка презентация на състоянието в момента и показа добри примери от Румъния и други европейски страни.

„Истината е, че се обърнахме към проф. Клисарова за помощ, защото ни трябва политическо съгласие, за да има реформа", коментира тя.

Стана ясно, че в най-скоро време на електронните страници на Националната асоциация на спешната помощ и на пациентски организации ще бъде представен  проект за реформа. „Ще търсим широк обществен консенсус, ще питаме всички заинтересовани, за да направим това ефективен и работещ модел в България. Когато сме обединение и представим готово решение, вече обсъдено, няма как да нямаме политическо съгласие", убедена е Анелия Клисарова.