Служител от Дирекция „Миграция" и служител от ДАНС са „къртиците", съобщи вицепремиерът и вътрешен министър след участието си в международното военно учение „Феникс 2010".

Цветанов поясни, че целта на „къртиците" е била набиране на актуална информация, свързана с организираната престъпност - всичко свързано със скиминг устройства, фалшива валута, печатници и т.н.

Цветанов засега не се ангажира да съобщи на колко групи са помагали къртиците, заловени при снощната акция на МВР.

В момента се прави пълна експертиза на всичко, което е иззето като доказателства. „В последните три месеца МВР са извършили наблюдение и са документирали начина, по който къртиците са процедирали да подкупват съответни служители и да предоставят тази информация", посочи той.

Реализацията е извършена снощи във връзка с предаването на 500 долара и една флашка. Цветанов съобщи, че през последните няколко дни всичко е било контролирано.

Запитан дали има връзка между операция „Къртиците" и операция „Пластиките", вътрешният министър каза, че информацията, която са искали да придобиват от служители на министерството, действително е с подобен предмет, но операциите са различни.

Помолен да обясни трудно ли е бил убеден вътрешен агент да работи срещу свои колеги, Цветанов изтъкна, че това, което „Вътрешна сигурност" реализира, е достатъчно доказателство, че всяка една къртица, която бъде установена, се действа веднага за нейното документиране