Населението на Германия се е увеличило миналата година заради най-големия за последните две десетилетия наплив от имигранти основно от засегнатите от кризата страни в ЕС. Това става ясно от публикувани от Destatis официални данни, предаде „Франс прес".

Информацията е публикувана преди срещата на германския кабинет, който продължава да дебатира дали страната се нуждае от нови мерки за намаляване на емиграционния поток от Румъния и България, след като бяха премахнати ограниченията за двете страни от 1 януари.

Данните показват, че броят на живеещите в Германия се е увеличил до 80.8 милиона души през 2013 година от 80.5 милиона души - увеличението е трета година поред.

От агенцията отбелязват в съобщение, че още веднъж е отчетен ръст на имигрантите за сметка на липсата на новородени.

Агенцията пояснява, че за първи път за последните 20 години разликата между броя на новодошлите и тези, които напускат страната е над 400 хиляди, поради голямата имиграционна вълна от Южна и Югоизточна Европа към страната.

Новородените в Германия са между 675 хиляди и 695 хиляди, докато броят на починалите достигна между 885 и 905 хиляди, според изнесените данни.

Без имиграцията населението на страната щеше да намалее с повече от 200 хиляди души.

Канцлерът Ангела Меркел смята, че основните предизвикателства на страната са бързото застаряване на германското население и ниската раждаемост. Тя също призна, че имиграцията може да помогне на Германия да остане най-силната икономика в Европа. Но някои консерватори са притеснени от премахнатите ограничения за българи и румънци, тъй като смятат, че ще се възползват от социалните помощи на страната.