Варна може да се отоплява посредством изграждането на топлоцентрала на база геотермални води.

Варна е богата на горещи минерални извори, а именно това е нужно, за да се осъществи идеята", коментира Димитър Радев, изпълнителен директор на Регионалната агенция за предприемачество и иновации - Варна (РАПИВ), цитиран от chernomore.bg.

Предложението бе разгледано по време на III конференция под наслов „Регионално сътрудничество за адаптиране към климатичните промени" по програма „Interreg IV C" на Европейската комисия.

За момента няма изготвен бюджет и ясен план относно това точно кога и как може да се случи изграждането на въпросната топлоцентрала, но експерти са категорични, че това е напълно възможно да се случи в морската столица.

Топлоцентралата е изключително екологична и не допринася по никакъв начин за задълбочаването на климатичните проблеми, както правят много други източници на енергия.

Идеята е взаимствана от словашкия град Галанта, където отоплението с геотермални води е факт още от 90-те години. Радев каза още, че по онова време проектът е струвал 2,5 млн. евро, но в наши дни няма точна калкулация.

Планира се до 2020 г. добрите практики на някои държави относно минимизиране промените в климата да залегнат като проекти, по които ще се усвояват европейски средства.

Конференцията беше организирана по проект „Regioclima", като целта е да се обменят полезни практики за адаптиране към промените в климата и за тяхното максимално ограничаване между 8 страни партньори.

Водещ партньор е Гърция, а останалите 7 държави са България, Кипър, Италия, Испания, Естония, Словакия и Франция.

Най-приложим у нас е именно примерът на Словакия за геотермална топлоцентрала.