Франция предупреди, че би било грешка от страна на Европа да приеме всички бежанци, преследвани от „Ислямска държава" в Сирия и Ирак, като призова за план за действие за запазването на разнообразието на Близкия изток въпреки разгарящата се криза, отбелязва „Ройтерс".

Около 60 страни, включително министри от Ирак, Йордания, Турция и Ливан, се срещнаха в Париж, за да затвърдят мерките, насочени към улесняване връщането на бежанци, насърчаване на местни правителства да допускат участие на малцинства в управлението и наказването на престъпления срещу човечеството.

„Много е трудно, но ако всички тези бежанци дойдат в Европа или където и да е другаде, това ще означава, че „Ислямска държава" са спечелили играта", подчерта френският външен министър Лоран Фабиюс.

„Целта (на тази конференция) е Близкият изток да остане Близък изток, т. е. регион на разнообразието, където има християни, язиди и други", изтъкна още той.

Според френски дипломати по време на конференцията се очаква да бъдат направени и ангажименти за финансова помощ, за да се подобри ситуацията на бежанците в съседните на конфликтните държави.

Ако не предложим повече помощ на страните, които посрещат (бежанци), ако не окажем повече подкрепа на семействата, които са в тези бежански лагери или са настанени в съседни страни, тогава не просто ще има трагедии... но ще има и такова масово изселване", посочи френският президент Франсоа Оланд по време на откриването на срещата.