Дъждът постепенно ще преминава в сняг, най-късно в Източна България. Валежите в по-голямата част от страната ще са значителни и на много места ще се образува снежна покривка над 30 см.

Ще духа умерен до силен вятър от север, североизток. Ще има условия за виелици и навявания. Максималните температури ще са от 0 до 3 градуса в северозападните райони, до 7-9 по крайбрежието на морето, в София - 3 градуса. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Червен код е обявен за районите на Смолян и Кърджали. Очаква се там валежите да достигнат до 70 литра на квадратен метър.

Опасност от повишаване на нивата на реките. Затова предупреждават от Министерството на околната среда и водите. В цялата страна нивата на водата вече са над пределните прагове и се очаква те да се покачват днес и в началото на почивните дни.

Системите за ранно предупреждение вече определиха кодове за опасност за някои райони по поречието на Марица, Тунджа и Арда.

Започнало е контролирано изпускане на язовирите по каскадата "Горна Арда".

Днес прогнозите сочат покачване на водата в реките и притоците в Северозападна България, в Добруджа, по Черноморието и Южна България.

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд. По-значителни и на повече места в следобедните часове. Ще духа умерен източен, след пладне - североизточен вятър.

В планините ще е облачно и с валежи от сняг, в Рило-Родопския масив - значителни. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен южен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлуе студен въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра - около минус 5°.