Мегаделото „Гранити" за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов приключи с неочакван развой в Бургаския окръжен съд, съобщава „24 часа".

Съдът с председател Захарин Захариев произнесе три оправдателни присъди за двамата подбудители: Станислав Михайлов и Галин Костов, както и за обвинения в помагачество Нено Стоянов.

За виновни съдът призна Стоян Колев, също обвинен в подбудителство и Стоян Петров - обвинен за убийството на бизнесмена. Те ще лежат по 18 години в затвора при първоначален строг режим.

Припомняме, трупът на бизнесмена бе намерен през октомври 2009 г. в местността Горска нива край несебърското село Паницово. Той бе похитен пред дома си на 6 март 2008 година. Миналата седмица прокурорът от Бургаската окръжна прокуратура Ангел Георгиев поиска най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна за петимата подсъдими по делото.

Днес обвинителят бе категоричен, че със сигурност ще протестира присъдите. Той обясни, че никога не е имал друго подобно дело в практиката си.

„Това е правен абсурд. Има осъдени за убийство, а излиза, че няма поръчители и мотив", коментираха в кулоарите юристи, ангажирани с делото.