Българската стопанска камара (БСК) настоява за въвеждане на данъчни облекчения за дарения на храни и стоки, съобщават от камарата. Финансовото министерство било готово за дебат с браншовите организации от хранително-питейната индустрия и Стопанската камара за въвеждане на облекчен данъчен режим при дарения на храни и продукти в полза на държавни и общински институции, предоставящи социални услуги.

Данъчната преференция може да бъде приложена при праг - например от 0,5 % от годишните продажби. Предложението е отправено по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) от Асоциацията на месопреработвателите и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Предложението се отнася и за стоки и продукти в технологичен брак - нарушена опаковка и етикетиране и др., или преди изтичане на срока на годност/трайност. Предлага се дарението на стоките да е извършено в рамките на двумесечен срок преди изтичане на срока на годност или трайност.

Предложението на браншовите организации и БСК е мотивирано с нивата на бедност у нас. Отбелязва се, че те са два пъти над средноевропейските.

В същото време се унищожава огромно количество храни - над 650 тона годишно. Храната се унищожава, въпреки че почти половината от населението ни и социално уязвимите групи търпят ограничения при консумацията на здравословни храни.

Ако се осигури неутралност на данъчното облагане при извършване на безвъзмездни доставки (дарения), производителите и търговците са склонни да предоставят съответните продукти за социални услуги и подпомагане. В качеството си на дарители понастоящем търговците и производителите дължат ДДС върху стойността на дарените храни, като поемат всички свързани разходи включително за транспортиране и унищожаване, вместо да ги даряват, отбелязват от камарата.

В по-голямата част от случаите тези разходи са по-ниски от данъчния разход, свързан с даренията. Именно заради това от БСК смятат, че е необходимо да се осигури облекчаване на облагането с ДДС на доставките на този вид стоки от дарителите. Това не следвало да води до задължение за корекция на ползвания данъчен кредит, когато стоки, за които е начислен данъчен кредит, не се използват за икономическата дейност на фирмата-дарител, а за целите на социалното подпомагане и предоставяне на социални услуги по Закона за социалното подпомагане, отбелязват още от БСК.