Армения търси мирно разрешаване на конфликта за Нагорни Карабах с Азербайджан, заяви арменският президент Серж Саркисян, цитиран от ИТАР ТАСС.

Той трябва да се разреши чрез преговори между представителите на Ереван, Баку и Нагорни Карабах, с посредничеството на Минската група на ОССЕ, която работи от 20 години и дава най-доброто от себе си, убеден е държавният глава. Той също така отбеляза и ролята на пратеника на ЕС за Южен Кавказ Херберт Залбер.

Азербайджанският му колега Илхам Алиев заяви в началото на юли, че потенциалът на преговорите не е бил използван все още и че Баку ще играе конструктивна роля, защото също иска дипломати1еско разрешаване на проблемите.

През юни руски медии съобщиха, че арменски войски без предупреждение са нахлули в пограничното село Лакатаг. Тогава Баку определи новината като провокация.

Конфликтът между двете страни започна през 1988 година след като Армения има териториални претенции в ущърб на Азербайджан. Арменските въоръжени сили окупираха 20 % от Азербайджан през 1992 година, включително регионът Нагорни Карабах и 7 райони около него.

Азербайджан и Армения подписаха споразумение за прекратяване на огъня през 1994 година.