Близо един милион играчки, произведени от една от най-големите американски фирми се изтеглят от пазара, защото са опасни за здравето на децата.

Партидите се продавали от май в САЩ и Великобритания, съобщава БНТ. Играчките на фирма "Фишер-Прайс" са добре познати и на българския пазар.

От фирмата-вносител успокоиха, че у нас не е внасяна стока от опасната партида.

Въпреки това, контролните органи заявиха, че ще направят проверка.

Производителят на играчки "Фишър-Прайс" ще изтегли 83 вида играчки, между които известните герои от "Улица Сезам" - Голямото пиле и Елмо. Изделията са предимно за деца от предучилищна възраст.

Причината е, че боята по тях съдържа прекомерни количества олово.

То е токсично и може да причини здравословни проблеми, ако бъде погълнато.

Китайският производител е използвал неодобрен оцветител, нарушавайки стандартите за безопасност, съобщи американската компания след проведено от нея разследване.

Пекин обвинява чуждестранните медии в раздухване на проблема с китайските стоки.

Стандартите за качество, при които се произвеждат продуктите тук, са еднакви с международните. Чуждестранните компании идват в Китай, тъй като разходите им са по-ниски. Това е единствената разлика, казва китайски продавач.

Играчките "Фишер-Прайс", са доста търсени и предпочитани за игра, според мнения изказани от майки в интернет-форумите.

У нас се внасят от Гърция от "Национални дистрибутори" ЕООД.

От фирмата заявиха, че от "Фишер-Прайс" вече са ги е уведомили за отровните играчки и ги уверили, че в България не са внасяни партиди от токсичните предмети.

От Агенцията по метрология и технически надзор, която отговаря за контрола над играчките заявиха, че ще сесамосезират по сучая.

До няколко дни експертите ще изискат цялата документация на вносителите.

Агенцията нееднократно е правела проверки на стоки от Китай.

Според експертите, не мястото на производство трябва да притеснява родителите.

Когато един възрастен купува играчка за своите деца или за децата на своите приятели, първото, на което трябва да обърне внимание е възрастовата маркировка, това е особено важно, обясни Теменужка Грънчарова, експерт в Агенцията пометрология и технически надзор.

От агенцията разказаха за два случая, при които играта с неподходяща за възрастта играчка, е завършила със смърт на децата.

Контролните органи призовават родителите да сигнализират за опасни детски играчки.