Притежателят на скандалните тефтерчета Филип Златанов доби смелост да дава обяснение пред апелативните съдии.

След оспорвано и напрегнато заседание бившият шеф на антикорупционната комисия даде заявката, че има желанието да даде лични обяснения пред състав на Софийски апелативен съд.

Още тази сутрин преди старта на заседанието обаче той призна, че му е притеснено за делото, като с напредването на часовете на Златанов му прилоша до такава степен, че се наложи в съдебната зала да се вика лекар за оказване на медицинска помощ.

След почивка и осигуряване на доза медикаменти, съдът бе готов да изслуша Златанов, но той отново се оправда със състоянието си. Хванал се за сърцето, той помоли съдиите да насрочат ново заседание, на което да разкаже своята гледна точка. Бих искал да дам обяснения, но не се чувствам добре, искам да съм спокоен, примоли се той на съда.

Нестабилен сте психически, лекарят каза, че физически сте добре, настояха обаче магистратите. Те предложиха да му отпуснат още една почивка, но не и да отложат делото.

Златанов обаче не одобри този вариант, като изтъкна, че заседанието (недостигнало още дори три часа), е продължило твърде много и психически се е натоварил.

Съдът обаче не направи компромис и му даде 1 час отсрочка, за да овладее нервите и притеснението си. Задъхан и зачервен, Златанов се оттегли със защитниците си, като ще се опита да даде обяснения в 12:30 ч.